fbpx
24-uurs Zorgservice inwonende zorgverlener

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Voor intensieve zorg kunt u een PGB-Wlz (wet langdurige zorg) aanvragen. Dit kunt u doen bij het CIZ. Het persoonsgebonden budget (PGB) is een subsidie (budget) van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die zij nodig hebben. Voor een PGB-Wlz wordt in eerste instantie een Wlz-aanvraag gedaan, waarna het CIZ kijkt naar uw persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan wordt een indicatie opgesteld, waarmee u een persoonsgebonden budget kunt aanvragen.

Hoe vraag ik een CIZ-indicatie aan?

Een PGB-Wlz indicatie wordt aangevraagd bij het CIZ. In eerste instantie is dit een normale Wlz-aanvraag. 

Vervolgens beoordeelt het CIZ uw persoonlijke situatie. Zij brengen dan in kaart welke zorg u nodig heeft en waar u recht op heeft. Op basis daarvan ontvangt u een zorgindicatie, bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging, begeleiding of verpleging. 

Die indicatie wordt door het CIZ doorgestuurd naar een zorgkantoor in uw regio. Bij dit zorgkantoor vraagt u uiteindelijk een PGB of zorg in natura aan. Wilt u weten wat het verschil is? Kijk dan ook eens op deze pagina.

Zijn er voorwaarden aan een CIZ-indicatie?

Iedereen die extra zorg, hulp of begeleiding nodig heeft komt in principe in aanmerking voor een PGB. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het persoonsgebonden budget en de aanvraag daarvan. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 

  • Er wordt in een budgetplan beschreven welke zorg u inkoopt en bij welke zorgverleners. 24-uurs Zorgservice kan u hierbij helpen, deze dienstverlening is gratis.
  • Met deze zorgverlener wordt een contract afgesloten. Hierin staat ten minste ook een beschrijving van de geleverde zorg. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet het PGB-contract goedkeuren. Bij 24-uurs Zorgservice werken we met standaardcontracten van de SVB, deze voldoen dus altijd aan de voorwaarden.
  • Medische behandelingen mogen niet betaald worden vanuit het PGB.

 

Het recht op een PGB staat los van uw persoonlijke financiële situatie. Uw vermogen of inkomen kunnen echter wel invloed hebben op de hoogte van uw budget.

24-uurs Zorgservice helpt

24-uurs Zorgservice heeft veel ervaring met alle formulieren en stappen die bij een PGB-aanvraag komen kijken. We ondersteunen en adviseren kosteloos bij de aanvraag. Gewoon als onderdeel van onze dienstverlening, want u staat centraal.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Kostenoverzicht aanvragen

Vul onderstaand formulier in